A pocaklakó jelenti

A pocaklakó jelenti - Teherbeesés, terhesség, szülés úgy, ahogy még sosem olvastál róla: a baba szemszögéből, megtörtént események alapján.

Kövesd élőben az eseményeket, hétről-hétre, napról-napra. Itt nem elméletekről és statisztikai átlagokról olvashatsz, hanem a hús-vér valóságról.

Terhesség tényleg testközelből, a pocaklakó szemén át.

Ha írnál nekem: ababablogol@gmail.com

Utolsó kommentek

HTML

Linkblog

11. hét - Ultrahang szűrés: rendben!

2011.07.05. 16:49 - ababablogol

Címkék: tanácsadás ultrahang eredménye down 3.0 szűrés szonográfus nt genetikai nyaki tarkóredő

 

Szóval, tegnap ott hagytuk abba, hogy Anya kibukott azon, hogy mostantól százalékokban és kockázati tényezőkben mérik, és visszasírta az előző terhességét, ahol az volt a legnagyobb probléma, hogy „jaj, anyuka, csak nehogy sokat hízzon!”. (Elvégre, ha valaki még nem múlt el 37 éves, attól még lehet halálra szekálni hülyeségekkel…)

Mára volt időzítve egy ultrahang diagnosztika a klinikán, ami arra hivatott, hogy a szonográfus szakember jó alaposan átnézze minden porcikámat, kiszűrve az eltéréseket, illetve az eltérések hiánya alapján feltételesen kizárja az eltéréseket… Mert ilyenkor nem diagnosztizálnak, csak szűrnek.
 
Anya egész éjjel netezett, kb. 2 órát aludt összesen, de közben jól kiművelte magát statisztikából és valószínűség számításból, és a Down-szindróma, és hasonló veleszületett genetikai betegségek magyarországi statisztikáiból, az elmúlt 20 évre visszamenőleg.
Az apropót ugyebár az adta a rémületnek, hogy a doktornéni tegnap túl vastagnak talált a tarkóredőmet. Hát, én már csak ilyen nyakas vagyok ezek szerint.
 
Anya elolvasott persze minden fórumot is, minden anyuka beszámolóját, aki hasonló cipőben járt az elmúlt 10 évben, és bizony találkozott sok-sok vidáman végződő, és sajnos nem vidáman végződő történettel is. Reggel 6-kor úgy kapcsolta ki a laptopot, hogy most már tényleg lesz ami lesz, több információ már nem segít semmiben.
 
Az ultrahangon a világ legkedvesebb szonográfusa, Áginéni vizsgált engem, és Anyáékat olyan érthetően és korrektül tájékoztatta mindenről – beleszőve saját szakmai tapasztalatát is a protokollon és a szoftver kockázatelemző képességén túl -, hogy Anya az első két percben megnyugodott: Nem lesz itt semmi baj.
Apa is benn volt, végigmozizta a majdnem 1 órás eseményt.

A dolog a tarkóredő megméréssel kezdődött, mivel ez volt a rémület forrása tegnap: nagyon gyorsan kiderült, hogy a tarkóredőm kereken 3.0 mm, ami azt jelenti, hogy pont a határ, ami önmagában semmit nem jelent, azért kell a nagy átfogó vizsgálat, hogy kiderüljön, hogy más egyéb eltérési lehetőségekkel együtt milyen eredmények jönnek majd ki.
 
És akkor Áginéni végigment mindenen: a szívemen (kamrák, pitvarok) az orrcsontomon, az arc-koponya által bezárt szögön, a combcsont méretén, a szívverésemen, a szívfrekvencián, a köldökzsinórban található ereken, és így tovább.

Minden a lehető legjobb, legoptimálisabb értéken van, kijelenthetjük, hogy remek formában vagyok. Minden mért eredmény NEM igazolt a Down-szindróma lehetőségét.
Kiderült, hogy van két vesém, van gyomrom, és már pisilni is tudok.
10-10 ujjacskám van a kezeimen és a lábaimon, és az agykamráim is úgy néznek ki, ahogy annak kell.

Szó szerint minden rendben.
Csak hát a tarkóredő vastagsága van a határon, amire Áginéni azt mondta, hogy így összességében ő nem aggódna.

Aztán bejött a főorvosbácsi is, aki végignézte a rólam készült képeket, méreteket, minden paramétert, és nagyon elégedett volt.

Aztán ezeket az adatokat bevitték abba a szoftverbe, ami kiszámolja a kockázatot statisztikailag. Ha az érték 1:150 alatt van, akkor az már nagy kockázat, és a szűrés pozitívnak minősül. Ha efölött van, akkor nyugika van, de Magyarországon minden 37. évét betöltött terhes anyucit minden értéktől függetlenül elküldenek genetikai tanácsadásra, ahonnan rövid út vezet a beszúrásos kromoszómavizsgálatig.
 
Míg a szoftver számolt, addig a főorvosbácsi Anyáékkal beszélgetett, hogy ezek nagyon jó eredmények, nem kell aggódni, de a protokoll az, hogy genetikai tanácsadás, stb… Amit persze nem kell elfogadni, de nekik az a feladatuk, hogy tovább küldjenek.
 
Anyáék bólogattak, de közben tudták mindketten, hogy nem lesz itt semmi féle beszúrogatás meg tanácsadás egyelőre, ugyanis az, hogy 5 kritikus markerből 1 van a határon – pont a határon, nem fölötte kicsivel, hanem pont rajta -, illetve minden más vizsgált jellemző szinte tökéletes, az még józan paraszti ésszel is azt jelenti, hogy nincs baj. Egyszerűen ilyen a tarkóredőm. (Nem beszélve arról, hogy full normális tarkóredő eredménnyel is születnek végül beteg gyerekek, még Down-szindrómások is :(). Azt se felejtsük el, hogy az előzményekben, és a rokonságban, soha senkinek nem volt genetikai, vagy veleszületett betegsége!
 
Szóval, ment a csevegés, amikor elkészült a gép az elemzéssel: 1:19.
Baromi rossz eredmény. Statisztikailag.
Anya később megnézte a grafikonokat, amiket kapott, és bizony, a szoftver szerint a 3.0 NT eredmény messze nem normális, hanem a 2.0 a normális felső határa. Naná, hogy nagy kockázati arányt számol a gép!
Az orvosok szerint viszont pont normális a 3.0. NT érték.

Ilyenkor teszi fel a kérdést az egyszeri kismama: kinek higgyek? Az orvosnak, vagy a szoftvernek?
Te kinek hinnél?
 
Az éjszaka Anya rengeteget megtudott a genetikai megbetegedések statisztikájáról. Például azt, hogy a Down-kóros élve születések előfordulása a korrekt és bárki számára hozzáférhető szűrés ellenére nem csökken! Ugyanúgy ingadozik, mint a világ minden más országában. Egyik évben picit kevesebb, másik évben picit több, összességében az elmúlt 20 évben folyamatosan növekszik.
 
Tehát a szűrés semmit nem segít, nincs ráhatása az eredményekre.
De ez még nem minden. Konkrétan a Down- szindrómások terhesség alatti felderítési rátája 45%, ami elég rossz arány a többi genetikai károsodáshoz képest. (Az átlag 61-62% körül van, más betegségeknél.)

Plusz még egy érdekesség: a terhesség alatt felderített Down-szindrómások elég kicsi, de szignifikáns hányada egyszerűen eltűnik, anélkül, hogy terhességmegszakítás lenne a történet vége. Tehát Down-szindrómásnak titulált babák végül mégsem lesznek azok?
Ez az anomália egyetlen más veleszületett betegségnél sem fordul elő a statisztikában!
 
Ezek fényében Anya és Apa megnyugodtak. Anya hazafelé mondta Apának, hogy ezer féle képpen tudná racionalizálni a döntést, de egyszerűen csak ennyi: nem vizsgálódunk tovább. A jövőben mennek a hagyományos vizsgálatok, a 19-20. hét környékén lesz még egy nagy ultrahang, de egyébként a kocka el van vetve: megtartanak mindenképp. (Pezsgőőőőőt!)

Anya egyébként megint elnevette magát,  miközben engem néztek, olyan flikk-flakkokat csináltam: ugráltam, „szaladtam”, hadonásztam, forgolódtam, (rászolgáltam a becenevemre: maradok Spuri). Aztán úgy 40 perc elteltével összekuporodtam és szunyáltam egyet, és 10 percig nem is lehetett felébreszteni. Hiába no, fárasztóak ezek a vizsgálatok.
 
Anya nemsoká felhívja a doktornénit, és megbeszéli vele a továbbiakat.
Január végén fogok születni, és íme egy értelmezhetetlen gyurmafigura rólam. (Apa szerint nagy hókuszpókusz ez a 4D ultrahang, mert a hagyományoson minden sokkal jobban látszik.)

 

 

 

Hát, itt tartunk, legközelebb innen folytatom, még fogalmam sincs mivel. De már 11 hetesen rájöttem, hogy az élet már csak olyan, hogy zajlik...

A Baba, alias Spuri

A bejegyzés trackback címe:

https://ababablogol.blog.hu/api/trackback/id/tr383042021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gemerka 2011.07.05. 21:24:16

Na gratula! Végre jó hír...
Tegnap óta őszülgettem egy kicsit, annyira aggódtam a babócáért.
De akkor csak így tovább! Egészségesen!
Hajrá Spuri!

:)

ababablogol 2011.08.03. 11:37:49

@Gemerka: Köszi szépen, nagyon aranyos vagy!


süti beállítások módosítása